3/09/2009 05:48:00 μ.μ.

(0) Comments

Tωρα που τους ηρθε το αυγο στον κωλο θυμηθηκαν τον Altiero Spinelli (1907-1986) οι ξεπουπουλιασμενες φρανκοκοτες...

Β.Bimbo( PR Profil )

, , , , , , , ,



Την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια του Altiero Spinelli
εορταζουν οι ευρωβολευτες ,
100 χρόνια μετα τη γέννηση του μεγάλου Ευρωπαϊστή..!?!

Από την εποχή του Altiero Spinelli το ευρωσύνταγμα ήταν στα σκαριά

Το 2007 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Altiero Spinelli (1907-1986), ενός Ιταλού αντιφασίστα που έγινε ευρωβουλευτής το 1976 και παρέμεινε στο Κοινοβούλιο έως το θάνατό του. Ένα από τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες φέρει το όνομά του, ενώ η μνήμη του τιμάται στις 23 Μαΐου. Και δικαίως: ο Altiero Spinelli ήταν ένας μεγάλος Ευρωπαϊστής, που συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο Altiero Spinelli γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1907. Υπήρξε ο εισηγητής του ψηφίσματος του Σχεδίου Συνθήκης που ίδρυε την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου το 1984. Ο Βρετανός Σοσιαλιστής Richard Corbett πιστεύει ότι πρέπει να τον θυμόμαστε ως "έναν άνδρα που είχε πάντα ένα ξεκάθαρο όραμα για τις δυνατότητες της Ευρώπης" και που "ήταν ικανός να δημιουργεί συνασπισμούς πάνω σε μια πλατιά βάση υποστήριξης".
Πρωτεργάτης της "Ευρωπαϊκής Ένωσης" και υπέρμαχος ενός ευρωσυντάγματος
Πρόθεση του Spinelli ήταν να προτείνει μια νέα Συνθήκη, αντί να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Ρώμης. Εισήγαγε τον όρο "Ευρωπαϊκή Ένωση" και τάχθηκε υπέρ αρκετών νέων ευρωπαϊκών αρμοδιοτήτων. Παρότι ορισμένες από αυτές αποδείχθηκαν υπερβολικά ριζοσπαστικές για να εγκριθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις, η ιδέα του Spinelli για μια εσωτερική αγορά και περισσότερη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική συμπεριλήφθηκαν στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1986, της οποία την υπογραφή ο Spinelli πρόλαβε να ζήσει.
Το όνειρο για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ήταν το νήμα που διαπερνούσε τη ζωή του. Ο Francis Wurtz, Πρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, τον θυμάται ως "έναν άνδρα που είχε εμμονή με τα πολεμικά του βιώματα, ο οποίος θεωρούσε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως τον τρόπο για την παντοτινή διασφάλιση της ειρήνης".
Ως πολιτικός κρατούμενος του Μουσολίνι, ο Spinelli κατέγραψε το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη στο Μανιφέστο του Ventotene, το 1941. Είκοσι χρόνια μετά από το θάνατό του και 65 χρόνια μετά το Μανιφέστο, το όνειρό του παραμένει απραγματοποίητο, ιδιαίτερα μετά από τα αρνητικά δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ολλανδία και τη Γαλλία σχετικά με το σχέδιο ευρωσυντάγματος. Το περιεχόμενο της νέας συνθήκης που θα το αντικαταστήσει και που βρίσκεται σήμερα υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών παραμένει ακόμη ασαφές.
0 Responses to "Tωρα που τους ηρθε το αυγο στον κωλο θυμηθηκαν τον Altiero Spinelli (1907-1986) οι ξεπουπουλιασμενες φρανκοκοτες..."

Δημοσίευση σχολίου

αναρτησεις