4/03/2009 02:07:00 μ.μ.

(2) Comments

G20 ΟUTLAWRY INDEX ( ΠΡΟΓΡΑΦΕΣ )


Δείτε όλες τις Λίστες του ΟΟΣΑ
Γκρίζες-Μαύρες-Νατοικές


Αντιδρούν γιατί μπήκαν στη λίστα και

κάνουν λόγο για διακριτική μεταχείριση υπέρ των ΗΠΑ

Ελβετία και Λουξεμβούργο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στη «γκρίζα λίστα» των φορολογικών παραδείσων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Διαμαρτυρίες από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ

Διαμαρτυρίες από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ Ο κατάλογος περιλαμβάνει 38 κράτη που ενώ έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν τα διεθνή κριτήρια τραπεζικής και φορολογικής ασφάλειας, παρόλ' αυτά δεν τα τηρούν "ουσιωδώς".

Μεταξύ των κρατών αυτών συγκαταλέγονται η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λιχτεστάιν και το Μονακό.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε "ακατανόητη" την αντιμετώπιση αυτή, ενώ εξέφρασε τη διαπίστωση ότι στη λίστα συγκαταλέγονται ευρωπαϊκές χώρες, αλλά καμία πολιτεία των ΗΠΑ.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είχε κατονομάσει συγκεκριμένα ως φορολογικούς παραδείσους τις αμερικανικές πολιτείες του Ντελαγουέαρ, του Γουαϊόμινγκ και της Νεβάδας. "Εάν πρέπει να υπάρξει μία τέτοια λίστα, η Αμερική αξίζει σίγουρα μία καλή θέση".

Η δε Ελβετία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χανς-Ρούντολφ Μερτζ, "αποδοκιμάζει τη διαδικασία και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση της λίστας", και διαβεβαίωσε ότι "δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο", υπενθυμίζοντας την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στην οποία προέβη τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αρχές του Λιχτενστάιν από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να πάψουν να περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή, τηρώντας τα κριτήρια τραπεζικής ασφάλειας του ΟΟΣΑ, και έχουν ήδη ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις με τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν και με τις υπόλοιπες χώρες, και ιδιαίτερα τη Γαλλία, για το σκοπό αυτό.

Οι λίστες του ΟΟΣΑ



Δύο λίστες φορολογικών "παραδείσων" έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, μετά τη χθεσινή απόφαση των ηγετών της G20 να αναλάβουν δράση κατά των κρατών που δεν συνεργάζονται σε φορολογικά ζητήματα.

Στη "μαύρη λίστα", στην οποία περιλαμβάνονται τα κράτη εκείνα τα οποία ποτέ δεν δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα διεθνή κριτήρια, φιγουράρουν τέσσερις χώρες: η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες.

Η δεύτερη λίστα, αποκαλούμενη "γκρίζα λίστα", περιλαμβάνει τριάντα οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή, οι οποίες δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, αλλά δεν έχουν "ουσιωδώς" υλοποιήσει τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού.

Μετά τη χθεσινή υπογράμμιση εκ μέρους των ηγετών της G20 της ανάγκης για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των φορολογικών "παραδείσων", ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία, δήλωσε σήμερα ότι "πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν το κύρος του κριτηρίου του ΟΟΣΑ ως το διεθνές σημείο αναφοράς. "Εχουμε τώρα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ο ΟΟΣΑ είναι σε καλή θέση να υλοποιήσει. Είμαι πεισμένος ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις υποσχέσεις σε συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχύσουμε την ακεραιότητα και διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Ικανοποίηση εξέφρασε η Αυστρία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, για το ότι δεν περιελήφθη στη "μαύρη λίστα" του ΟΟΣΑ, παρά τη συμπερίληψή της στη "γκρίζα λίστα". Η Αυστρία "θα υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση" τη δέσμευσή της του περασμένου Μαρτίου να χαλαρώσει το τραπεζικό απόρρητο, θέτοντας στη διάθεση ξένων φορολογικών αρχών στοιχεία στην περίπτωση αιτιολογημένων υπονοιών, δήλωσε ο κ. Πρελ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF στην Πράγα. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομιών εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για το ότι "δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το τραπεζικό απόρρητο των Αυστριακών πολιτών".

Διαβάστε επίσης

G20

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ


2 Responses to "G20 ΟUTLAWRY INDEX ( ΠΡΟΓΡΑΦΕΣ )"
grsail said :
3 Απριλίου 2009 στις 4:11 μ.μ.
Κλείνει σιγά-σιγά η δαγκάνα.

Χίλιες (το πολύ) οικογένειες θα κάνουν πλέον κουμάντο στον πλανήτη.

Οικογένειες χωρίς καταγωγή, εθνότητα ή ιδεολογία.
Χωρίς πρόσωπο και χωρίς αισθητική.
Χωρίς ανθρωπιά και χωρίς έλεος.

Οι θεσμοί και οι ‘κοινωνικές εξουσίες’ του Jean Jacques Rousseau εκχωρήθηκαν στο International Monetary Fund, στην European Central Bank και στο Federal Reserve System. Τα αντίστοιχα Ρωσικά και Κινέζικα ‘κοινωφελή ιδρύματα’ δεν τα γνωρίζω ακόμη.

[ και παρακαλώ πολύ να μην με πεις συνωμοσιολόγο ... ]
3 Απριλίου 2009 στις 8:19 μ.μ.
ήθελα να σου πω ότι το σχόχιο είναι
πολύ ωραίο και του αξίζει ενα
πρωτοσέλιδο/ανάρτηση,αλλά όπως είδα
το ανάρτησες ήδη..;-)

Δημοσίευση σχολίου

αναρτησεις