4/19/2009 09:30:00 μ.μ.

(5) Comments

ΕΚΤΑΚΤΟΝ........Την σκοπιμότητα της Ευρωπαικης Ένωσης αμφισβήτησε ο Τσέχος Πρόεδρος Vaclav Klaus

Β.Bimbo( PR Profil )

, ,



Στιγμιότυπο από την ομιλία του Τσέχου Προέδρου

.....Τα Θεσμικα Οργανα της ΕΕ θυμιζουν Δικτακτορια του Σιδηρου Παραπετασματος....

από την ομιλία του Τσέχου Προέδρου

Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα επιδεινώσει το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος Πρόεδρος, Vaclav Klaus, σε ομιλία του στο ΕΚ, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε το ρόλο του ίδιου του ΕΚ. Ο Hans-Gert Ρöttering απάντησε χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του κ. Κlaus ως "έκφραση της πολυμορφίας στην Ευρώπη". "Χωρίς το ΕΚ η Ευρώπη θα ήταν έρμαιο στα χέρια των γραφειοκρατών", προειδοποίησε. Ευρεία πλειοψηφία ευρωβουλευτών χαιρέτησε θερμά την απάντηση του κ. Pöttering.

Ο Πρόεδρος Klaus, απηύθυνε ομιλία στο ημικύκλιο του ΕΚ, στο πλαίσιο μιας πανηγυρικής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ως αρχηγός του κράτους μέλους που ασκεί για αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Στην ομιλία του ο Τσέχος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του "γνώριζε πολύ καλά κατά την ένταξή της στην ΕΕ ότι δεν επρόκειτο για μια ουτοπική κατασκευή από όπου απουσιάζουν τα ανθρώπινα συμφέροντα, οράματα, απόψεις και ιδέες". Πρόσθεσε δε ότι "για εμάς δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά μόνο η ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της ΕΕ". "Ως εκ τούτου, πληγωθήκαμε πολύ", συνέχισε, "από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις που έχουμε δεχτεί και που βασίζονται στην ανυπόστατη υπόθεση ότι οι Τσέχοι αναζητούν κάποια άλλη ΕΕ από αυτή στην οποία προσχωρήσαν πριν από πέντε χρόνια".


Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο, λέει ο Klaus

Στη συνέχεια, ο Τσέχος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και αναρωτήθηκε αν αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Στρεφόμενος προς τους ευρωβουλευτές ρώτησε "κάθε φορά που αποφασίζετε, είστε σίγουροι ότι θα έπρεπε να ψηφίζετε εδώ και όχι πιο κοντά στους πολίτες, δηλαδή σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά;".

Αναπτύσσοντας τις απόψεις του, ο κ. Κlaus δήλωσε ότι ενώ δεν υπήρχε εναλλακτική για την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αντίθετα, υπάρχουν εναλλακτικές σε ό,τι αφορά τις μεθόδους και τις μορφές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τσέχο Πρόεδρο "ο ισχυρισμός ότι η διατήρηση του status quo, της σημερινής θεσμικής μορφής της ΕΕ, αποτελεί δόγμα στο οποίο δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική, είναι λάθος", όπως μάλιστα και η παραδοχή ότι "το ορθό μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μόνο αυτό που προβλέπει ακόμη στενότερες σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών".

"Κάθε θεσμική ρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση της ανθρώπινης ελευθερίας και στην υιοθέτηση ενός οικονομικού συστήματος που διασφαλίζει την ευημερία, δεδομένου ότι η οικονομία της αγοράς είναι το βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου" υπογράμμισε.


Δεν ασκείται πραγματική αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ο Klaus

Ο Τσέχος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι "το παρόν σύστημα λήψης αποφάσεων της ΕΕ διαφέρει κατά πολύ από αυτό της κλασσικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που δοκιμάστηκε στην ιστορία. Σε ένα κανονικό κοινοβουλευτικό σύστημα, ένα μέρος των βουλευτών υποστηρίζει την κυβέρνηση ενώ οι υπόλοιποι ασκούν αντιπολίτευση. Στο ΕΚ δεν είναι έτσι. Εδώ, προωθείται μόνο μία επιλογή, ενώ, αντίθετα, αυτοί που τολμούν να σκεφτούν διαφορετικά χαρακτηρίζονται ως εχθροί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

"Εκτός από αυτό", συνέχισε "υπάρχει μεγάλη απόσταση (όχι μόνο γεωγραφική) ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους της Ένωσης. Η απόσταση αυτή, σύμφωνα με τον Τσέχο Πρόεδρο, "είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο εσωτερικό των κρατών μελών και περιγράφεται συχνά ως δημοκρατικό έλλειμμα".


"Οι προτάσεις για αλλαγή του παρόντος συστήματος που περιλαμβάνονται στο απορριφθέν Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή στην ελάχιστα διαφορετική συνθήκη της Λισαβόνας, θα καταστήσουν το παραπάνω έλλειμμα ακόμα μεγαλύτερο".

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος Klaus επέμεινε ότι "από τη στιγμή που δεν υπάρχει ευρωπαϊκός "δήμος" ούτε ευρωπαϊκό έθνος, το εν λόγω ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί ενισχύοντας το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Στο σημείο αυτό της ομιλίας ορισμένοι ευρωβουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο κ. Κlaus πιστεύει ακόμα ότι "η επιτάχυνση και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα έθετε σε κίνδυνο όλα τα θετικά επιτεύγματα της ΕΕ του τελευταίου μισού αιώνα" και επέμεινε ότι "δεν θα πρέπει να επιτραπεί οι πολίτες των κρατών μελών να ζουν με το αίσθημα απόρριψης, θεωρώντας ότι η ΕΕ δεν τους ανήκει, ότι αναπτύσσεται διαφορετικά από ό,τι θα ήθελαν και ότι είναι απλά αναγκασμένοι να την αποδεχθούν".


Η απάντηση του Προέδρου του ΕΚ

Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Hans-Gert Pöttering περιέγραψε την Τσεχία ως ένα έθνος που ιστορικά αποτελούσε "την καρδιά της ευρωπαϊκής σκέψης". Αναφερθηκε στην έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας, με μεγάλη πλειοψηφία, από την τσεχική Κάτω Βουλή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και επαίνεσε τον κ. Κlaus αποκαλώντας τον "συνήγορο της ελεύθερης και αποτελεσματικής οικονομίας της αγοράς".


Παίρνοντας το λόγο μετά το τέλος της ομιλίας του Τσέχου προέδρου, ο κ. Ρöttering απάντησε λέγοντας ότι ο κ. Κlaus μπόρεσε να μιλήσει με αυτό τον τρόπο, διότι "ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του". "Σε ένα Κοινοβούλιο 'του παρελθόντος' δεν θα μπορούσατε να εκφωνήσετε την παραπάνω ομιλία" τόνισε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε, τέλος, τον Τσέχο Πρόεδρο για την επίσκεψή του περιγράφοντας την ως μια έκφραση της πολυμορφίας της Ευρώπης και επεσήμανε ότι "στο δημοκρατικό πολίτευμα η γνώμη της πλειοψηφίας είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα".

Αναφ. : 20090218IPR49770
5 Responses to "ΕΚΤΑΚΤΟΝ........Την σκοπιμότητα της Ευρωπαικης Ένωσης αμφισβήτησε ο Τσέχος Πρόεδρος Vaclav Klaus"
Unknown said :
19 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:57 μ.μ.
καλησπέρα.!!!!!Χρόνια πολλά,Τσικνοπέμπτη σήμερα.
Τον τρελό παριστάνει?????Του ειπαν ''αμαν ελα,δεν κάνουμε χωρίς εσένα''
φιλιά.
19 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:11 μ.μ.
χρονια πολλα επισης.
οχι δεν τον παριστανει ουτε ειναι...
απλα εχοντας μερικη και μονομερη ενημερωση
νομιζουμε οτι η ΕΕ μονο εμας τρεχει και μαλιστα
για την ανικανοτητα των κυβερνωντων και οχι
για την δικη της εγληματικη ιδιοτελεια...!
( ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΘΕΙ ΤΗΣ ΦΡΥΝΗΣ ΚΑΙ
ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ....)
οταν πριν μερικα χρονια ετυχε να συναντηθω
(σε πτηση..)με ενα παλιο φιλο και συμμαθητη
που εγινε γραμματικος της ΕΕ και τον αποκαλεσα
μανδαρινο (εν αστεισμω..) μου εκοψε και την καλημερα...:-D
19 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:31 μ.μ.
οσον τωρα αφορα την τσεχια...
δεν πρεπει να ξεχναμε οτι επι προεδριας
του ροκ εν ρολ αγαπημενου της Μιμης της
Θαλασσινης(ντενιση)κ.Vaclav Havel τα ξεπουλησαν
ολα τους Anglesachsen ανεξαρτητου Θρησκειων,
ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΕΝΕΚΑ...!
ΜΑΥΡΟΣ said :
20 Φεβρουαρίου 2009 στις 12:06 μ.μ.
ΦΟΒΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΚΛΑΟΥΣ ,ΘΑΤΣΕΡΙΚΟΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
20 Φεβρουαρίου 2009 στις 2:48 μ.μ.
και εναντιον των πυραυλων....!
ειναι αστειο αλλα....
οπως η Θατσερ
(για τον τροπο επανενωσης της Γερμανιας)
ετσι και ο Κλαους
(για τον τροπο διοικησης της ΕΕ)
κρινουν τα πραγματα με βαση
την Θεωρια/φιλοσοφια του Νικου Πουλαντζα..!?!

Δημοσίευση σχολίου

αναρτησεις