10/31/2009 11:07:00 μ.μ.

(0) Comments

...έλα τα μεταλλαγμένα...

Β.Bimbo( PR Profil )

, , , , , , ,


οικολόγες όλου του κόσμου
σερνικές και θυληκές
πράσινες και παρδαλές
ανασκουμπηστήτε
το
μεγάλο φαγοπότι άρχισε

- εδώ τα καλά μεταλλαγμένα -
- εδώ κ' οι διοξίνες -
όλα εδώ
όλα τα σφάζω
όλα με το μαχαίρι
και
η δοκιμη μέχρι σκασμού
δωρεάν
να φάτε να πλαντάξετε
να τα τινάξετε
επιτέλους

και τα

Pestizide

για να σας κάνουμε μούμιες επίσης δωρεάν


Ε.Ε.: «Ναι» στην εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαρόκο




- ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΕ -

Του Ευάγγελου Ανδρουλιδάκη

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην παράνομη εισαγωγή λαχανικών και φρούτων από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Γι’ αυτό ας τις νομιμοποιήσουμε απελευθερώνοντάς τες!».

Κάτι τέτοιο πρέπει να είχαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μυαλό τους όταν αποφάσισαν να επιτρέψουν την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τις προαναφερθείσες χώρες σε ορισμένα μάλιστα χωρίς τελωνειακούς δασμούς, σε μία περίοδο όπου ο ευρωπαίος αγρότης είναι «γονατισμένος» λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής φιλελευθεροποίησης στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, με συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, απελευθερώνεται η εισαγωγή γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από το Ισραήλ εκτός μερικών όπως οι πατάτες, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα κολοκύθια, τα πορτοκάλια, οι κλημεντίνες και τα σταφύλια.

Μία παρόμοια συμφωνία με αυτή που είχε πραγματοποιηθεί με την Αίγυπτο στα προϊόντα της οποίας παραχωρήθηκαν προνόμια όπως επέκτασης των ημερομηνιών και των ποσοστώσεων που καθορίζονται στη συμφωνία.

Στην περίπτωση των πατατών που είχαν μια προτίμηση 33.963 τόνων για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 30 του Ιουνίου διαγράφονται οι ποσοστώσεις και θα είναι χωρίς πληρωμή των τελωνειακών δασμών.

Στην περίπτωση των ντοματών Cherry (τα γνωστά και ως τοματίνια) προβλέπεται ποσόστωση 28.000 τόνων που θα είναι χωρίς δασμούς ενώ υπάρχουν και προϊόντα όπως είναι η ντομάτα (5.000 τόνοι) και τα αγγούρια (1.000 τόνοι) για τα οποία προβλέπεται ποσόστωση χωρίς όμως πληρωμή τελωνειακών δασμών.

Για 17.248 τόνους πιπεριάς προβλέπεται να είναι ελεύθερες πληρωμής δασμών με μία μείωση των δασμών κατά 40% να προβλέπεται για τις υπόλοιπες ποσότητες. Το ίδιο συμβαίνει για τις εισαγωγές των πορτοκαλιών, των κλημεντινών, των πεπονιών και των φραουλών. Γι αυτά τα τέσσερα φρούτα, προβλέπονται μειώσεις δασμών Στην περίπτωση των πορτοκαλιών θα πρέπει να σεβαστούν μόνο την τιμή εισόδου.

Στην περίπτωση των κολοκυθιών, η ελευθερία της εισαγωγής για όλα τα ισραηλινά προϊόντα ισχύει μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου. Στα επιτραπέζια σταφύλια η ελεύθερη εισαγωγή αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 1ης Απριλίου και 31 Ιουλίου ενώ η συμφωνία Ε.Ε.- Ισραήλ καθιερώνει επίσης παραχωρήσεις και στις εισαγωγές των δρεπτών ανθέων.

Η συμφωνία Ε.Ε.- Ισραήλ έχει εγκριθεί υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών και τροποποιεί την Ευρω-Μεσογειακή συμφωνία που προέβλεπε μια βαθμιαία αμοιβαία φιλελευθεροποίηση στο εμπόριο των γεωργικών προϊόντων, τα ψάρια και τα προϊόντα αλιείας.

Η εμπορική αυτή συμφωνία μεταξύ της Ένωσης και του Ισραήλ είναι μέρος της διαδικασίας αναθεώρησης των συμφωνιών που την συνδέουν με τις Ευρω-Μεσογειακές χώρες, οι οποίες άρχισαν το 2006.

Όσον αφορά το Μαρόκο, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά επίκειται στο άμεσο μέλλον.

Το Ισραήλ είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα μεταξύ των προμηθευτών λαχανικών της ΕΕ από Τρίτες Χώρες πίσω από το Μαρόκο ( που το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανοποιημένης αγροτικής παραγωγής ανοίκει σε ισραηλινούς/από την ελιά και το λάδι μέχρι την σαρδέλλα και το αγγούρι )και ακολουθεί η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Πρέπει να τονίσουμε ότι το Ισραήλ είναι από τις κορυφαίες παγκοσμίως χώρες ως αφορά την παραγωγή και εμπορία ( μεταλλαγμένων ) αγροτικών προϊόντων. Χρησιμοποιούν υψηλές τεχνολογικές μεθόδους υψηλής απόδοσης την ώρα που στην Ελλάδα οι αγρότες λειτουργούν ακόμα με την «συνταγή» που ο παππούς έμαθε στον πατέρα και ο πατέρας στο γιό. Ελπίδα όλων είναι η Ε.Ε. να έχει συνυπολογίσει όλες τις συνιστώσες μίας τέτοιας συμφωνίας και να μην βγει στο «χαμένος» ο ευρωπαίος αγρότης εξαιτίας της κακής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η Ευρώπη.

29 Οκτωβρίου 2009, 23:43

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ONLINE

0 Responses to "...έλα τα μεταλλαγμένα..."

Δημοσίευση σχολίου

αναρτησεις