8/28/2009 11:07:00 π.μ.

(0) Comments

The Case of Mohammed Jawad

Β.Bimbo( PR Profil )

, , , , , , ,


Εβριζαν τη θρησκεία μας και μας έβαζαν να τρώμε με δεμένα χέρια σαν ζώα, είπε ο ελεύθερος πλέον Μοχάμεντ Τζαουάντ

Η ίδια αυτή μητέρα δεν γνώρισε τον Μοχάμεντ Τζαουάντ, όταν τον είδε να κατεβαίνει τη Δευτέρα από το αεροπλάνο στην Καμπούλ. Δεν είναι ούτε 20 χρόνων, αλλά ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» του Μπους τού έκλεψε για πάντα τα παιδικά χρόνια, καταδικάζοντάς τον σε έναν εφιάλτη.



Τελικά οι Αμερικανοί τον άφησαν ελεύθερο, αφού δεν αποδείχτηκε ότι ήταν εκείνος που είχε πετάξει χειροβομβίδα σε αμερικανικό τζιπ , τον Δεκέμβριο του 2002. «Αδικα με κρατούσαν τόσα χρόνια, δεν είχα κάνει τίποτα. Τους φώναζα πως είμαι ανήλικος, αλλά δεν τους ένοιαζε.

Εβριζαν τη θρησκεία μας και το Κοράνι. Μας φέρονταν απάνθρωπα.

Στο Γκουαντάναμο μας έβαζαν να τρώμε με δεμένα χέρια, σαν ζώα», είπε ο ελεύθερος πλέον Τζαουάντ.

Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε σύμβολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη μάχη κατά του Μπους. Τώρα η οικογένειά του θα στραφεί δικαστικά κατά του αμερικανικού κράτους, απαιτώντας υλική και ηθική αποζημίωση. Αρχικά, οι Αμερικανοί τον κράτησαν για λίγους μήνες στη βάση του Μπαγκράμ, αλλά σύντομα τον μετέφεραν στο κολαστήριο της Κούβας, στις αρχές του 2003.

Δεν είναι ο πρώτος Αφγανός που απελευθερώνεται από το Γκουαντάναμο, αλλά σίγουρα είναι ο πιο διάσημος. Οι «Τimes» έγραψαν ότι το ίδιο κιόλας βράδυ της επιστροφής του, ο πρόεδρος Καρζάι προσφέρθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης να του χαρίσει ένα σπίτι στην Καμπούλ και να πληρώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να κλείσει το Γκουαντάναμο στις αρχές του 2010 και να καθίσει στο σκαμνί τους βασανιστές της CIA. Με αυτή την έννοια ο Μοχάμεντ Τζαουάντ είναι σύμμαχός του.

Παρόλο που, όπως υποστηρίζει, δεν έμαθε αγγλικά στα χρόνια της φυλακής. «Μιλούσα μόνο Παστούν», είπε στους Αφγανούς δημοσιογράφους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

The Case of Mohammed Jawad, Afghanistan | Human Rights First

0 Responses to "The Case of Mohammed Jawad"

Δημοσίευση σχολίου

αναρτησεις