8/17/2009 11:07:00 π.μ.

(1) Comments

Εργα και Ημέρες «Αθλίων»

Β.Bimbo( PR Profil )

, , , ,

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΙΤΛΟ
- Μας... πήραν τον αγωγό -
που διορθώθηκε επιτέλους..;-)
Γράφει/μεταφράζει/παραθέτει
ο Γιώργος Δελαστίκ

Ενας σύγχρονος Γιάννης Αγιάννης

στο "Εθνος"
ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Μοντ
για την Γερμανική Δικαιοσύνη...,
για εκείνη δηλαδή που θα αποφασίσει σήμερα το μεσημέρι
για την έκδοση ή όχι του Μ.Χριστοφοράκου στην Ελλάδα...



...και που έκανε προ ολίγου δεκτή την αίτηση του κ. Μ.Χριστοφοράκου
για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της έκδοσής του στην ελλάδα...

Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια δούλευε στον ίδιο εργοδότη, μια επιχείρηση συσκευασίας στη γερμανική πόλη Ομπερχάουζεν, ο Πακιστανός εργάτης Μοχάμεντ Σεϊχ, πατέρας τριών παιδιών. Στις 5 Ιουνίου όμως, όταν η επιχείρηση ανακάλυψε ότι ο εργάτης αυτός από καιρό σε καιρό φόρτιζε την μπαταρία του κινητού του τηλεφώνου βάζοντάς το σε κάποια πρίζα του εργοστασίου, τον απέλυσε με την εξωφρενική κατηγορία της... «κλοπής ρεύματος»!

«Το κόστος για την επιχείρηση ανερχόταν σε 0,014 λεπτά ανά φόρτιση, υπολόγισε ένας μηχανικός» έγραψε η γαλλική «Μοντ» - δηλαδή 14 λεπτά του ευρώ για κάθε... χίλιες φορτίσεις!!!

Ξέσπασε σάλος στη Γερμανία και η είδηση μεταδόθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης όταν είδε το φως της δημοσιότητας, πριν από λίγες μέρες. Καθώς μάλιστα η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στα δικαστήρια, ο Μοχάμεντ Σεϊχ δεν επρόκειτο να έχει καμιά τύχη: τα γερμανικά δικαστήρια είναι πιο ανελέητα εναντίον των εργαζομένων από όσο ήταν ο εμπαθής επιθεωρητής Ιαβέρης εναντίον του Γιάννη Αγιάννη.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε ούτε έξι μήνες από τις 24 Φεβρουαρίου 2009, όταν το δικαστήριο επίλυσης εργατικών διαφορών Βερολίνου - Βρανδεμβούργου έβγαλε καταδικαστική απόφαση σε μια πολύκροτη υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη γερμανική κοινωνία και τον πολιτικό της κόσμο.

Ενα σούπερ μάρκετ απέλυσε μία ταμία του επειδή αυτή κράτησε για τον εαυτό της δύο κουπόνια επιστροφής γυάλινων φιαλών αξίας... ενός ευρώ και τριάντα λεπτών! Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ορθώς η επιχείρηση απέλυσε την υπάλληλο με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε «κλοπή», έστω και μηδαμινής αξίας, συνιστά επαρκή λόγο απόλυσης ενός εργαζομένου από τον εργοδότη του.

Βάσει της λογικής αυτής, η τύχη του Πακιστανού εργάτη στα γερμανικά εργατικά δικαστήρια είναι προδιαγεγραμμένη.

Δεν πρόκειται άλλωστε για σημερινό φαινόμενο. Εχει περάσει ήδη ένα τέταρτο του αιώνα από το 1984, λίγο αφότου είχε πάρει η Δεξιά την εξουσία στη Δυτική Γερμανία, από τότε που εκδόθηκε η περιβόητη «απόφαση του Μπίνενστιχ».

Το μπίνενστιχ είναι ένα ασήμαντο γλυκό του δρόμου με γέμιση κρέμας, μηδαμινής αξίας και κόστους. Ενας εργοδότης απέλυσε τότε μια πωλήτριά του, η οποία έφαγε ένα τέτοιο γλυκό χωρίς να το πληρώσει. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ομοσπονδιακό εργατικό δικαστήριο της Δ. Γερμανίας, το οποίο ενέκρινε την απόλυση της πωλήτριας ως δικαιολογημένη.

Εκτοτε, η «απόφαση του Μπίνενστιχ» έχει αναχθεί από τους συντηρητικούς Γερμανούς δικαστές σε κορυφαία νομολογία βάσει της οποίας δικάζουν και καταδικάζουν όλους τους εργαζομένους, που απολύονται από τους εργοδότες τους με ανάλογες προφάσεις.

Εννοείται ότι αυτή η στάση έχει αποθρασύνει τους εργοδότες, οι οποίοι αισθάνονται κυριολεκτικά ασύδοτοι στον τομέα αυτόν.

Πρόσφατα, άλλη γερμανική επιχείρηση απέλυσε έναν σκουπιδιάρη που απασχολούσε, επειδή ο δυστυχής πήρε για το σπίτι του μια παιδική κούνια που είχε πεταχτεί στους κάδους σκουπιδιών της εταιρείας!

Ευτυχώς, σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, στις 30 Ιουλίου, το δικαστήριο του Μανχάιμ αποφάσισε ότι δεν υπήρξε ζημιά της επιχείρησης και διέταξε την επαναπρόσληψη του σκουπιδιάρη.

«Κλοπή ρεύματος» αξίας ενός λεπτού, ένα γλυκό που φαγώθηκε και δεν πληρώθηκε, δύο κουπόνια αξίας ενός ευρώ - είναι προφανές ότι οι «Αθλιοι» του 21ου αιώνα διώκονται από τους σύγχρονους Ιαβέρηδες για πράγματα πολύ μικρότερης αξίας ακόμη και από το ψωμί του Γιάννη Αγιάννη...

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Μια δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων

Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για όσους εργαζομένους προκαλέσουν ζημιά στην επιχείρηση που δουλεύουν.

Ανελέητη δικαστική καταδίκη στην εσχάτη των εργατικών ποινών, την απόλυση, ακόμη και αν η ζημιά αυτή είναι της τάξης του... ενός ευρώ ή και του ενός λεπτού!

Εντελώς άλλη η στάση της δικαιοσύνης όμως απέναντι σε τραπεζίτες που προκαλούν ζημιές δισεκατομμυρίων.

Η γερμανική τράπεζα Κομέρτσμπανκ προσπάθησε να μη δώσει μπόνους σε στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τη χρεοκοπία θυγατρικής της, αλλά δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε προ δεκαημέρου ότι η τράπεζα οφείλει να δώσει 10 εκατομμύρια λίρες... μπόνους σε τέσσερις γιάπηδες που χρεοκόπησαν τη θυγατρική της!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ/BRD) ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

GERMANY (36)

.
1 Response to "Εργα και Ημέρες «Αθλίων»"
tiktos said :
18 Αυγούστου 2009 στις 9:55 π.μ.
καλημέρα
παρακολουθώντας τις εξελήξεις ανρωτιέμαι γιατί να δικαστεί ο Χριστοφοράκος;
Αυτός τη δουλειά του έκανεγια την εταιρεία που δούλευε.
Αυτόι που τα ζήτησαν και τα πήραν όμως φρόντισαν να παραγραφούντα αδικήματά τους και έτσι όποιες και αν είναι οι εξελήξεις να γίνει τζάμπα ντόρος.

Όσο για ταεργατικά που θύγεις παρακάτω το πράγμα ήταν σίγουρο που θα οδηγούνταν εδώ και πολύ καιρό.Πηδάμε όσους μπορούμε να ακουμπήσουμε.
Και οι αναφορές σου είναι ορθές.

Δημοσίευση σχολίου

αναρτησεις