για τα "Εθνικιστικά" του φρονήματα "απέναντι" στο syriza.gr/syn.gr
...όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι...
Ένα πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, τη Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα έχει πυροδοτήσει η διαρροή 7.000 (!) σελίδων που περιέχουν πρακτικά, απόρρητες επιστολές και ενημερωτικά σημειώματα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Τα εμπιστευτικά έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, μυστηριωδώς εκλάπησαν από τον ΟΗΕ και εστάλησαν σε δημοσιογραφικά γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Η υπόθεση προκαλεί σεισμικές δονήσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου διεξάγονται ανακρίσεις για τον εντοπισμό των προσώπων που ευθύνονται για την πρωτοφανή υποκλοπή των ντοκουμέντων. Ερευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες πρωτεύουσες, ενώ έχει ενδιαφέρον ο υπαινιγμός του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) στην Κύπρο ότι τα έγγραφα διέρρευσαν μυστικές υπηρεσίες που έχουν δυνατότητες υποκλοπών.
Πρόκειται για απόρρητα έγγραφα και πρακτικά από τις συναντήσεις του κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από συνομιλίες διπλωματών της Τουρκίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με αξιωματούχους του ΟΗΕ, την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών και άλλα υψηλά πρόσωπα.
«Οι Ελληνοκύπριοι δεν ψήφισαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο (σ.σ.: ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου έχει φύγει από τη ζωή στις 12/12/2008), αλλά τον κ. Δημήτρη Χριστόφια», εξήγησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ (ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό) στις 20 Μαΐου του 2009 στην Αθήνα. Οι Ελληνοκύπριοι «θα ήθελαν να δουν το νησί επανενωμένο», σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό, ενώ ο κ. Ντάουνερ στο έγγραφο που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» παρατηρούσε ότι «η λύση του Κυπριακού θα ήταν καλή για τη διεθνή φήμη της Τουρκίας»…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντησή του με τον κ. Ντάουνερ στις 16 Ιανουαρίου του 2009. «Ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα είναι απογοητευτικός», φέρεται να είπε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: «Ο Καραμανλής είναι απρόθυμος να πληρώσει το πολιτικό κόστος. Στον προηγούμενο γύρο ο Σημίτης έστελνε συμβούλους. Σήμερα, ο Καραμανλής δεν στέλνει κανέναν». Η βιασύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς και του κ. Ταλάτ για το «κλείσιμο» του Κυπριακού αποκαλύπτεται από τις αναφορές του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κ. Ντάουνερ στις 14 Απριλίου του 2009, στη Λευκωσία. Οπως αναφέρεται στο πρακτικό που συνέταξαν οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών, «αναγνωρίζοντας ότι οι δύο κοινότητες δεν είχαν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στη διαδικασία, ο Χριστόφιας υποστήριξε ότι είχε πει στον Ταλάτ να μη βιάζεται για μια λύση με οποιοδήποτε τίμημα. Εάν η Τουρκία συνέχιζε στην ίδια γραμμή και αν ο Ερόγλου επρόκειτο να νικήσει είπε (σ.σ.: εννοεί ο κ. Χριστόφιας) ότι δεν μπορούσε να είναι πεπεισμένος για μια λύση μέσα στο 2009. Για τον λόγο αυτό η Τουρκία θα έπρεπε να επιβάλλει την προεδρική εκλογή για τον Ταλάτ».
Σε άλλο σημείο των συνομιλιών αναφέρεται η εκτίμηση του Αυστραλού πολιτικού κ. Ντάουνερ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πλέον μεγαλύτερη επιρροή στην Τουρκία και ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα ήταν καλό σημάδι, διότι ενθάρρυνε δημοσίως τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Η Ε.Ε., από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και να πατρονάρει λιγότερο την Τουρκία, στην οποία λέει να προσέχει, αλλιώς δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε. Ο Χριστόφιας υπενθύμισε ότι ήταν υπέρ της άποψης για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, εάν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της. Ο Ντάουνερ είπε ότι η Τουρκία γνώριζε πως δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. για τα επόμενα 20 χρόνια»‘Πρώτο Θέμα’.
Δημοσίευση σχολίου